آزمایش کوه آتشفشان- علوم هشتم- فصل دوم
شبیه سازی آتشفشان در آزمایشگاه
دوست دارید فعالیت یک آتشفشان روشن را از نزدیک مشاهده کنید؟
آزمایش کوه آتشفشان به این دلیل به این نام خوانده می شود که شبیه ساز شعله ور شدن آتشفشان است. در این آزمایش ماده نارنجی رنگی بنام دی کرومات آمونیوم با گرم شدن شروع به تجزیه می کند. در حین این تجزیه ذرات تولید شده و سبک به اطراف پرتاب می شوند.
گرمای مورد نیاز برای شروع واکنش با یک پنبه الکلی مشتعل فراهم می شود. این آزمایش با شعله کبریت بسختی شروع می شود. این واکنش ار نوع واکنش های گرماده است و فضای اطراف خود را گرم می کند. فرآورده های واکنش علاوه بر ماده جامد سیاه رنگ باقی مانده که اکسید کروم است، شامل گازهای نیتروژن و بخار آب می باشد. در صورت نبود دی کرومات آمونیوم می توانیم این آزمایش را با سرکه و جوش شیرین نیز انجام داد.
هنگامی که ازمایش کوه اتشفشان را انجام می دهیم چند منظور داریم :
1- واکنش تغییر شیمیایی است (با توجه به نشانه ها ولی از همه مهمتر تغییر خواص چون دی کرومات امونیم نارنجی ومحلول در اب هست اما اکسید کرم 3 نامحلول در اب است)
2- واکنش تجزیه است نه سوختن( هنگامی که بشر را وارونه روی ان قرار می دهیم به واکنش ادامه می دهد پس تجزیه است)
3- بر اثر واکنش بخار اب بوجود می اید ( بر روی بشر قطرات بخار اب دیده می شود )
4- بر اثر واکنش گاز نیتروژن ازاد می شود ( نشانه ان تولید صدا -پرتاب شدن به سمت بالا – ایجاد نور )
5- واکنش گرماده است (به بشر که دست می زنیم بسیار داغ است)
توجه : 🙄🔰🔰🔰
- واکنش تجزیه ی آمونیوم دی کرومات با گرما دادن به آن آغاز می شود.
ولی در این واکنش اکسیژن به عنوان واکنش دهنده ، حضور ندارد .بنابراین بر روی کره ی ماه هم میتوان آتشفشان رومیزی درست کرد . - همه واکنشهای تجزی الزاما گرما گیر نیستند واکنشی مثل تجزیه دی کرومات امونیوم گرما زاست .
انجام دادن این آزمایش را به همه شما عزیزان پبشنهاد می کنیم. البته رعایت نکات ایمنی در هنگام انجام آزمایش و حضور یک بزرگتر ضروری است.