تعریف اهرم چیست و سه قسمت اصلی آن چه هستند؟
اگر از شما بپرسند اهرم چیست یا بگویند آن را تعریف کنید، باید بگوئید اهرم به میله بسیار محکم یا صلبی گفته میشود که آزادانه حول یک نقطه ثابت دوران میکند. اهرم سه قسمت اصلی دارد که عبارت هستند از:
- تکیهگاه: به نقطه ثابتی که اهرم حول آن دوران میکند، تکیهگاه گفته میشود. موقعیت تکیهگاه ثابت است و نسبت به میله اهرم، حرکت نمیکند.
- نیروی مقاوم: همان بخشی از میله اهرم که به آن نیرو وارد میکنیم است.
- نیروی محرک: همان بخشی از میله است که پس از نیرو وارد کردن از سمت ما، به جسم نیرو وارد میکند.
کاربرد اهرمها بسیار متنوع است. از اهرم برای بلند کردن بارهای سنگین و همچنین انتقال حرکت از نقطهای به نقطه دیگر استفاده میشود. با کمک اهرمها میتوان نیرو را چند برابر کرد و از این نیروی چند برابری در راستای انجام اموری بهره گرفت که در حالت نیروی کافی برای انجام آنها نداریم.
انواع اهرم چیست؟
اهرمها را میتوان با توجه به محل قرار گیری تکیهگاه و نیروهای محرک و مقاوم، به سه دسته مختلف تقسیم کرد که به آنها به ترتیب اهرم نوع اول، اهرم نوع دوم و اهرم نوع سوم میگویند. در این بخش از مطلب اهرم چیست، به بررسی این سه دسته میپردازیم.
اهرم نوع اول چیست؟
در اهرم نوع اول، تکیهگاه بین نیروی محرک و نیروی مقاوم قرار میگیرد. نمای کلی اهرمهای نوع اول را در شکل زیر مشاهده میکنید. الاکلنگ، ترازوی کفهای، قیچی و انبردست، نمونههایی از انواع اهرمهای نوع اول هستند.
براساس اینکه بازوی محرک نسبت به بازوی مقاوم بزرگتر یا کوچکتر باشد یا هر دو، اندازهای برابری داشته باشند، سه حالت مختلف برای این دسته از اهرمها میتوان متصور بود:
- در حالت اول: مانند الاکلنگ، تکیهگاه در وسط نیروهای محرک و مقاوم قرار میگیرد.
- در حالت دوم: بازوی مقاوم، کوچکتر از بازوی محرک است، یا سادهتر بگوئیم تکیهگاه به نیروی مقاوم نزدیکتر است. به عنوان مثالی از این حالت، میتوان به انبردست یا قیچی باغبانی اشاره کرد.
- در حالت سوم: تکیهگاه به نیروی محرک نزدیک است. به عنوان نمونه، در قیچیهای معمولی که برای بریدن کاغذ و پارچه از آنها استفاده میشود، بازوی محرک از بازوی مقاوم کوچکتر است.